2018. április 22., vasárnap

A szolgálólány meséje- emellett nem tudok szó nélkül elmenni

Sziasztok!

Alapvetően az a fajta nő vagyok, aki szeret sorozatokat nézni, és szeretek női karakteres sorozatokban a főszereplővel azonosulni. A disztópiákat, tehát az olyan filmeket, könyveket és sorozatokat, amik a jövő negatív irányt vett társadalmaiban játszódnak különösen szeretem. Nem tudom ezen vonzalmamnak mi az oka, egyszerűen izgalmasnak találom, el tudom képzelni ezt egy lehetséges jövőbeli opcióként. Ezért ajánblok most nektek egy szériát, amire azt mondom, ha egy sorozat van csak, amit megnéztek, ez legyen az, mert roppant elgondolkodtató az elnyomás tekintetében az aktuális helyzeteknek megfelelően. 




A szolgálólány meséje is egy disztópia, mely a jövő Amerikájában játszódik, egy természeti csapás után átalakuló világról mesél nekünk, melynek neve Gilead, ahol fenekestül felfordul minden, és hatalmas elnyomás megy végbe az embereken, főként  a nőkön.  Olyan ez mint a béka esete a forró vízzel- ezt a sorozatban a főszereplő Freddy is említi: ha beledobsz egy kékát egy lábos forró vízbe, kiugrik, hiszen érzi a fájdalmat, a veszélyt. Azonban ha  hideg vízbe helyezed, szépen fokozatosan melegíted a vizet amiben ül, képes megnőni élve, nem ugrik ki, mert nem érzékeli a veszélyt. Valahogy így kell elképzelni a történet alapjául szolgáló átalakuló társadalmi helyzetet is. A sorozat egyébként egy könyv, Margaret Artwood azonos című regénye alapján készült (az első évad- a másodiknak már nincs könyvalapja), sokan nem tudják de egy film is van belőle, mely 1990-ben jelent meg. 



A társadalom alapja a férfiak uralma. A nők és férfiak terméketlenné váltak a sok vegyszer és környezetszennyezés miatt, világszerte probléma a születésszámok minimumra történt csökkenése. Létfenntartás céljaként rpóbálják ezt , a véleményem szerint undorító és gusztustalan diktatórikus rendszert jónak beállítani. Istenen keresztül és a vallással átszőve konkrétan a nők porhüvelyekké válnak, élő inkubátzorokká (akik még termékenyek és képesek gyermekeknek életet adni)- gazdag úri családoknál havonta egyszer a gazda egy rituálé keretén belül igyekszik őket megtermékernyíteni. Gyakorlatilag tűrniükl kell, hogy havonta megerőszakolják őket,és emellett szolgaként, alávetettként kell viselkedniük, kemény szabályok szerint. 
A férfiak (persze csak az urak) egy tanács szerűséget alkotnak, ők döntenek életről-halálról, a feleségeik is elnyomásban élnek, még ha úgy is tűnik,hogy nekik jobb a sorsuk, nem igazán adhatnak hangot véleményüknek. El kell tűrniük a gyermeknemzés érdekében,hogy férjeik más nővel háljanak. 

Kezdeti ellenkezések természetesen akadtak, tüntetések, harcok, ám mikor előkerültek a fegyverek, gond nélkül agyonlőttek bárkit, szépen lassan aki tudott menekült, a nőket elfogták és ,,átnevelték" a félelem és erőszak eszközeivel. 
A főszereplő Freddy érdekes személyiség, próbál küzdeni, de néha elfárad, aztán újból erőre kap.  Mégis érzek benne egy belső dühöt, tenni akarást, cselekvésre való késztetést, amit becsülök. Tudok vele azonosulni, a vívódásaival, a fájdalmával, a gyermeke - családja és korábbi élete miatti ürességgel, de a kapaszkodás minden fűszálba, egy új titkos ,,kapcsolat" is olyan dolog, amit megértek, hiszen ezt egyedül kibírni szinte lehetetlen..nem is véletlen a sok haláleset. 



Nehéz elképzelni,hogy adott helyzetben mit is tenne az ember. Felfoghatatlan, félelmetes. Mikor be vagy zárva saját magadba, hiszen sosem lehetsz önmagad. Színészkedned kell ha jót akarsz magadnak, minden szavad át kell gondolni, és el kell tűrnöd a megaláztatásokon kívül az erőszakot is, majd gyermeket szülni, akit elvesznek tőled örökre. Ha ez megvolt, minden kezdődik elölről. Ebbe ki ne őrülne bele?

Külön kiemelnék a remek színészi játékokat. Igazán látom az érzelmeket, közvetítik nekem amit látnom kell. 
Most április 25-én jelenik meg a második évad első két része, ami állítólag még izgalmasabb lesz. Én már nagyon várom, és ti?

Ti nézitek ezt a sorozatot? Van ehhez hasonló kedvencetek?

Köszönöm,hogy benéztetek és megtiszteltetek a figyelmetekkel!

Ölel benneteket:






Nincsenek megjegyzések: