2012. szeptember 13., csütörtök

Nálunk miért a külföldi bloggereket hypeolják?

Sziasztok!

Kicsit megosztó témában szeretnék írni nektek, meg igazából nagyon nagyon érdekelne a véleményetek! Szóval ha elolvassátok ezt az írásomat és van valami véleményetek ezzel kapcsolatban, bátran osszátok meg velem és a többiekkel!:)

1. A miért?
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de észrevettem, hogy itt, nálunk, Magyarországon 1-2 bloggerina kivételével nem lehet magasabb szintet elérni ezzel a hobbival, míg külföldön azért elég nagy pénzek leledzenek ebben a ,,szakmában". A szakma szó talán nem igazán találó, mert nekem ez nem a szakmám, nem ebből akarom megkeresni a mindennapi kenyérre valót, egyszerűen szeretem, elmenekülhetek kicsit ebbe a hobbimba és kész. De kint, ez igenis szakma szinteket is elérhet. Ez mind szép és jó, jó nekik,én erre csak ezt mondom mindig mikor a fényt és csillogást látom, a mostanában egyre többet jövő képek láttán a New york Fashiönről.. vagy, hogy éppen ,,Chuck Bass" sétál el az illető mellett, na itt azért bedurrant az agyam be kell vallani, kicsit lettem csak irigy , ej ej !:D Azt azonban nem értem, és nem először tapasztalon,k hogy neves magazinok és divatanyagok oldalán miért a külföldi bloggerinákat nyomják? Ritka, mint a fehér holló az az esemény, ha néha magyar is bekerül, akkor is az említett 1-2 szponzorált fashioníró, ezzel nincs bajom, hiszen gratulálok nekik ehhez! Nem tőlük akarnám ezt elvenni, félreértés ne essék! De sok másik bloggerina is nyugodt szívvel bekerülhetne ezekbe az anyagokba, és itt most NEM MAGAMRA gondolok! Ez a blog nyilván parányi ahhoz, hogy bejusson ilyen körökbe, bár nekem az is megfordult a fejemben, hogy ha ilyen magazin szerkesztője lennék, hetente egyszer készítenék interjút egy kisebbel, hogy az olvasó láthassa mennyire színes a paletta, mennyire más és más szálak mozgatják a női lelkeket. Van akinél a smink a hangsúlyos, van akinél a körömlakkmánia tobzódik, míg más a személyes életébe fűzi bele ezeket és valami csodás egyveleget kapunk belőle. Sajnálom, hogy őket nem látom viszont ezekben a körökben, és direkt nm írok neveket, de szerintem megérdemelne mindenki egy esélyt. Én ha olvasói aggyal gondolkodom, engem érdekelne is ez, hiszen a külföldiekről szóló anyagokat is mindig elolvasom, de be kell valljam van mikor kimondottan taszít egy - egy ilyen említett blog, azt látom, hogy betesz az illető 1-2 képet tervezői darabokról, vagy desinger cuccokról amit a netről szedett le, de ebből egyrészt semmit nem tanulok, másrészt ilyet más 100 helyen is találok, harmadrészt pedig ilyet akárki tud!


we<3it.com

2. A piszkos anyagiak!
Igen-igen, sajna ez játszik a legnagyobb szerepet a körforgásban, hibába tagadjuk, de ha nincs egy fillér sem a zsebben, akkor bizony nem lesz Michael Kors órád, vagy Gucci cuccod, esetleg Mahnolo Blahnikod sem. Pedig sok szem éhezik ezekre a csodákra, hiszen az internetes felületeken keresztül. akár az óriási kirakatüvegeken át álmodozhatunk, hogy jaj de jó lenne, jaj de csodálatos, jaj bárcsak nekem is lenne.... és akkor észreveszem, hogy ott ragadtam és nézem dél órája a képeket és csorog a nyál :) Sok ilyen cuccnak a nevét vásárolod meg, nem mindig a szépségét vagy a minőségét, ez nem mindre igaz , hiszen annyi szépséget látni amitől elalélok, félre ne értsétek! Csak például ma is bámészkodtam, láttam egy noname órát ami annyira megtetszett, 1200 Ft volt, és nekem jobban bejött mint a Michael Kors órák, szerintem majd ha nem leszek kasszastoppon lecsapok rá, főleg, hogy ebből még lejönne - 15 % ! Tehát ilyen téren nem minden a vagyon. De mit kezdjen az, akinek nincs pénze high end makeupokra, csak az átlagos pénztárcához szabott kereteket engedheti meg magának, HA azt egyáltalán megengedheti? Ír mindenki ugyanarról a 10 darab cuccról, beindul a dominó effektus, aki elsőnek posztolja az nyer, mert utána a másik 9-re már nem sok mindenki lesz kíváncsi, max megnyitja és ,, ja igen , ő is ezt írta, akkor jó, megveszem! ". Ez sem baj, több szem többet lát, de ezzel nem tűnsz ki a tömegből,és valamilyen szinten sok blog ezért csődölt ma be. Óriási hypera vágytak. És itt jön be a következő pont..



3.A hype
Igen, ki ne vágyna erre? Hogy eszeveszett kommentáradat érkezzen a blogján minden egyes bejegyzéséhez? Hogy a képeit agyondícsérjék, hogy kapjon napi 10 levelet, hogy érezze, ő letett valamit az asztalra, ami tovább mozgatja a rugókat és motiválja lelkileg. Véresen komolyan veszi, belelovalja magát abba, hogy az ő blogja egy szar, mert nem írnak kommentet, vagy immáron 2 hete nem érkezett komment az új posztokhoz. Ez is hülyeség, mert tudok olyan blogot, amit imádok, de énsem kommentelek, és más sem nagyon. Ennek ellenére lesem, várom, hogy mikor érkezik az új poszt, szeretem a képeit az illetőnek, de van mikor sem időm sem ötletem mit szóljak hozzá,egyszerűen olyan az a poszt a lelkemnek mint forró tea egy havas téli napon, egészen megmelengeti. Én erre vágyom, hogy örömet okozzak magamnak, és ezt a forró tea effektet beépítsem abba, amikor saját magam blogolok, hogy ha visszanézem lássam, hogy igen, fejlődtem.. szebben rajzolom a tusvonalat, normálisabb a desing, szebb a hajam, ez bevált,érdemes volt kipróbálnom stb. Szóval ne adjátok fel ha nincs meg a hype, a magatok örömére írjátok a kis enaplót, mert később évek múlva jó lesz visszanézni, törölni pedig egyenesen tilos!

ezek után várom a véleményeteket!:)

Köszi hogy átrágtátok magatokat a hosszú soraimon, sok puszi: Hajni

21 megjegyzés:

Unknown írta...

Jó a poszt!Csak egyet ne felejts,minket,olvasókat.Nem magatoknak blogoltok,mert nyilvános,ugye? ha csak a magatok írtok,akkor legyen zárt.Szó,mi szó, 2-3 blogot èrdemes csak követni.Ezek szakmailag is bármelyik nyugatival felveszik a versenyt,a többi........uaz a téma,gyenge,odavetett posztok,vagy reklámduma.

mrs__kovacs írta...

Azért ezzel nem értek egyet, hogy csak 2-3 "szakmailag jó" blogot érdemes olvasni, én többet tanultam a kisebb, személyesebb blogokból, mert a másik fejlődéséből mi is fejlődhetünk szerintem. És igen, nem csak magának írja a blogot aki ír, de a lényeg, hogy neki örömet és kikapcsolódást jelentsen az egész...

djkaty írta...

Jól összeszedted, és teljesen igazad van, sajnos a kis blogoknak nem sok esélye van kitűnni, DE a lényeg, hogy aki írja, szeresse, aki olvassa, szintén, még akkor is, ha netán úgymond egymásnak írunk csak. Nekem ez a béke szigete, és sokkal több pozitív dolgot kapok itt, mint a nap mint nap mellettem élő emberektől, akiknek még egy Hogy vagy?-kérdés is megerőltető. Ugye mondanom sem kell, hogy kb. 1 ember olvassa a barátaim közül...

Névtelen írta...

Mindent leírtál, igazad van. Én annyit fűznék hozzá, hogy az itthon "befutott" 2-3 blog nem biztos, hogy mindenkinek annyira bejön.
Én személy szerint sokkal, de sokkal jobban szeretem, sőt már csak a kisebb blogokat követem és figyelem rendszeresen. Mivel lehet, hogy karácsonykor vagy épp nagy spórolás után megveszek (esetleg!) egy drágább darabot (a drágát itt sem designer kategóriában kell elképzelni), de minek csorgassam a nyálam, ha úgysem vehetem vagy épp veszem meg. Én nagyon jól elvagyok a tömegcuccnak mondott essence olcsó lakkjaimmal. Ha pénzem lenne sem adnék ki 9000Ft-ot pl egy körömlakkra, mert hülyeség!
Persze egy óra más vagy ékszer, de nem érzem szükségesnek, hogy sminket vegyek tízezrekért.

Én imádtam amíg blogoltam, aztán jött egy sértegető komment és hirtelen töröltem az egész blogot. Hónapokig bánkódtam, mert amirt keményen dolgoztam vele most kárba veszett. Aztán mégis csak hiánzott és újrakezdtem a 0-ról. Remélem egyszer sikerül megint elérnem azt amit ezelőtt. Bár nem hívtak egy sajtótájékoztatóra sem, nem kaptam tesztelni cuccokat mégsem siránkoztam és örültem, mint egy kis hülye, hogy amikor elértem a 100 fölötti olvasótábort, ráadásul sokan aktívak is voltak ebből. Nekem ez mindennél többet jelentett. :D

Vikii írta...

Én ezerszer jobban szeretem a kisebb blogokat mint a nagy, "híres" blogokat. Most nem azt akarom ezzel mondani, hogy nekem csak 109 követőm van, és akkor most irigykedem az 1000-2000 követősekre, de valami oknál fogva, olyan mintha már azt hinnék magukról, "hogy nekem mindig igazam van, minden tesztelésnél, meg hasonló posztoknál" Persze vannak azért olyanok akik nem szálltak el, de a legtöbbje sajnos már igen. :S És volt már olyan is, hogy inkább meg sem nyitottam a bejegyzését, de annál inkább azokat nyitottam meg, akik szerényebben, nem 800mp kamerájuk van, és annak is örülnek, ha van 5-6 komment :) Nekem ők sokkal szimpatikusabbak. És akkor leírom ide, hogy a te blogod is köztük van a kedvenceim között, mivel egyáltalán nem "beképzelt" a blogod, és nem "reklámszerűen" írsz, hanem hús-vér nőként :)
Ennyi lenne a véleményem :)))))

FahéjkaBaba írta...

Én a sminkbox.hu-t nézem mindig át, és ha megtetszik valamelyik blognak egy bejegyzése azt megnézem... Egyébként itthon a bloggerek kb. semmit nem kapnak a forgalmazoktól/cégektől.. Kint elkezdesz blogolni és minden hónapban egy rahedli dolgot kapsz sőt még fizetnek is érte hogy írj vagy készíts egy videót róla.

Rami írta...

igazad van, de persze az olvasók is számítanak.
és sajnos sokan elkeserednek, ha nem kapnak kommentet, de van hogy az ember már fáradt és kommentelni nincs kedve, vagy szimplán ideje.:D

tényleg te nem akarod kikapcsolni a szóellenőrzést?

Unknown írta...

Tévedtek,ha azt hiszitek,hogy itthon ingyen blogolnak egyesek......a barátnöm férjének a cège 2 ismert bloggerinàt is ,,foglalkoztat!

hkorinna írta...

Nagyon tetszett ez a bejegyzésed! Én még nem olyan rég kezdtem el blogolni, és az elején engem is a "sztár" bloggerek varázsoltak el. Aztán egyre-inkább elkezdtem a kisebb (nem érdemileg értem) blogokat olvasni, mert számomra sokkal szimpatikusabb és személyesebb a hangvételük! :)

Unknown írta...

Nekem sosem volt olyan érzésem, hogy csorgatom a nyálam egy tervezői darabra. Persze nekem is vannak álomszemfestékeim vagy ecseteim, amiket nálunk nehéz beszerezni vagy teljesen lehetetlen. Inkább megpróbálok arra koncentrálni, ami elérhető. Ez igaz a blogomra is.

Nem vágytam nagy hájpra, de bevallom, hogy a blogolás könnyebb hobbinak tűnt - néha rettentően nehéz egy blogot mindennel összeegyeztetni, de engem valahogy a kihívás inkább motivál. Igazából nekem azok a blogok a kedvenceim, amik nem hűdenagyon híresek, nem jelentek magazinokban és hasonlók.

Szerintem a külföldiekért azért könnyebb rajongani, azért népszerűbbek, mert egy kicsit mást látunk, mint ami nálunk megszokott. Ezenkívül rengeteg külföldi blogger élvezetesen ír, változatosan fogalmaz, ami nálunk nem jellemző. Nem vagyok a nyelvtannáci, de a nagyon szembetűnő hibákat illene kijavítani vagy utána nézni a helyes ragozásnak. Egyszer már Vikinél írtam, hogy nekem a képek minősége is fontos, nem muszáj a legjobb tükörreflexest használni, de a beállításokat egy kompaktnál is ismerni kéne.

Lehet, hogy ezért megköveznek, de ha sok apró hiba van, akkor összességében a blog nekem igénytelennek fog tűnni. Gondolok itt a könyökig körömlakkos kezekre; amikor látszik mekkora kupi van a szobában; az eldolgozatlan színekre egy sminkben. Ilyet ismert külföldi blogon nem gyakran látni. Persze, becsúszhat 1-1 rosszabb kép vagy nap, de amikor már az ilyen hibák állandósulnak az nem előnyös. Ezért is gondolom azt, hogy akkor jó egy blog, ha a szerzőjének van tapasztalata.

Amúgy nem tudom kik írnak pénzért, ilyennel még nem találkoztam "személyes blog" formájában, csak cégeseknél, de néha komolyan érdekelne. Mert ilyenkor megy a spekuláció, hogy biztos ő vagy ő, viszont személy szerint egy olyan bloggerináról sem tudom ezt elképzelni, akit ismerek.

hajnoca3 írta...

Hát csajok teljesen igazatok van és örülök, hogy ennyien írtatok, máris mosolyog a lelkem, köszönöm!

Természetesen az olvasók is legalább annyira fontosak mint az író maga! Nem akartam,h félreértsetek, csak ha egy író olyat ír, ami neki oké, egyezik az értékrendjével, akkor automatikusan rátalálnak azok, akiknek szintén azonos az értékrendjük és ez a kis kapocs már ki is alakult :) Nekem nagyon fontosak vagytok, ezt tudjátok mindig, és tényleg szívből örülök minden egyes kommentnek! Egyedül a nem építő jellegű kritikát nem szeretem. Valaki pl írt nekem egyszer jóindulatból,h ne eröltessem még az angolra fordítást, gyakoroljak. Ezt privátban tette meg, elfogadtam, igaza volt, beláttam és abszolút nem sértett meg! De azt utálom ha másoknál látom is, mikor nekirontanak az illetőnek koholt vádakkal, meg belekötnek a semmibe, nem építő jellegű a kritika, abból nem tanul, max szarul érzi majd magát. Az ilyet nem értem, ne azt mondja, hogy ez szar. Mondja, hogy figyelj: a bal szemöldököd jobb szálának tetejénél nem jól kented el a festéket, szerintem ha összemaszatoltad volna szebb lenne. Nyilván ez csak vicc, de értitek:)

Rami: Hogyan kell kikapcsolni? Kerestem már 1x, mióta új a blogger de elsiklok felette vagy nem tudom :D

Név szerint amúgy én sem tudok ilyeneket, azaz egy lányról gondolom, hogy azért ha már képvisel egy céget, mellette a New York Fashion Week-en van, és oda kap meghívást meg hetente benne van az Aktívban, akkor biztos támogatják, de nem gondolom,hogy ez baj lenne, de feltűnik az embernek. Ha meg valakit tényleg támogatnak, támogassák, az rossz ebben, hogy miért kell eltitkolni? Magyarul akkor egy kialakított képért fizetik? Nem lehet önmaga, arról ír amiről kell és nem amiről akar? Annak mi értelme van? Nincs az a rúzs vagy ruha amiért engedném, hogy a nevemmel eladjanak valami kapu kialakított mesevilágot :S

hajnoca3 írta...

*kamu

CiccMicc írta...

így van! teljesen igaz a bejegyzés! én is örülök, hogy van egy hely, ahol a divatmániámra nem "hát te hülye vagy" komment jön, hanem esetleg valami értelmes. én nem tudom nyilvántartani a követők számát, de jó érzés, hogy olvasnak, és érdekli őket a mondanivalóm. persze jó lenne tesztelgetni egy Sleek palettát, vagy akármit, de elvből nem fizetek sminkcuccért ennyi pénzt, én inkább öltözködésre költök, 18 évesen nem szeretném agyonsminkelni magam. lehet, hogy tetszene, ha kapnék termékeket, amiket nyilvánosan véleményezek, aztán ennyi, de úgy érezném, hogy eladtam magam, eladtam a blogomat. szeretem ezt csinálni. néha rám jön a rossz érzés, amikor 1-2 napig nem csinálok semmit, de rájövök, hogy én ezt nem tudnám abbahagyni jelenleg, hiába idén érettségizem, így is szakítok rá időt, mert imádom.
amúgy, számomra a kisebb blogok sokkal izgalmasabbak, mert ott még van valami "szikra". a nagyon ismert blogok nem annyira szimpatikus. a sminkbboxon nézegetem a posztokat, és általában jobban megfog egy kevésbé ismert blogger bejegyzése.
nem azért írok oldalcímet most, hogy reklámozzak, csak nem szeretek oldal nélkül dobálózni a kommentekkel. :) http://weheartfashion.fanzoom.net/

Laruska Bee írta...

Sok mindenben egyet értek veled és a kommentelőkkel is.
Én sem értem, hogy miért kaptak fel egy-két blogot annyira, és miért olvassák egyesek tátott szájjal a bejegyzéseiket, és miért vesznek mindent készpénznek, amit a "nagyok" tanácsolnak, vagy véleményeznek. Sajnos van akinél nem működik rendesen a "szűrű", és azt gondolják, ha sokan majmolják azt az egyet, akkor annak az egyenek biztosan igaza van, és azt ÚGY KELL csinálni.
Nekem például nagyon fontos egy olvasott blog esetében, hogy az írójának milyen a kisugárzása, és mennyire tudja intelligensen kezelni az egyes helyzeteket. Volt már rá példa, hogy egy blogon tetszettek a bejegyzések, outfitek, sminkek, követtem az íróját twitteren, ahol minden második megnyilvánulása b*meg-gel kezdődött, és nem szólt másról, csak mások pocskondiázásáról, egy idő után elegem lett belőle, azóta nem olvasom a naplóját, annak ellenére, hogy elég közkedvelt oldalról van szó, és sokan isszák a szavait...
A blogommal nem az a célom, hogy középpontba kerüljek (céltáblájává téve magam ezzel a sok negatív ember irigykedéseinek), hanem egy olyan közösséget szeretnék létrehozni, ahol a tagok segítik, bátorítják egymást és ki tudnak kapcsolódni, fel tudnak töltekezni a rohanó hétköznapokban. :)
Nagyon tetszett ez a bejegyzés! Elgondolkodtató volt... :)

Csipkelány írta...

Én s egyetértek veletek! A külföldi blogokat én elsősorban a képek és az inspiráció miatt nézem. Főleg mert közülük sokan megtehetik, hogy tényleg fotóssal fotóznak és nagyon jó minőségű anyagot tudnak feltölteni és mivel tényleg van rá idejük, ha ezzel foglalkoznak szinte megélhetés szintjén, akkor nyilván több és jobb anyagot tudnak kiadni a kezükből is. Viszont ez kicsit olyan, mintha egy magazint néznék, kicsit elérhetetlen (persze közülük is igyekszem a barátságosabb, szimpatikusabb embereket figyelemmel kísárni pl. pixi2woo (Tanya Burr) ). Ugyanakkor sokkal közelebb állnak hozzám azok a magyar bloggerek, akikről látom, hogy tényleg hús-vér emberek és néha ugyanúgy rossz napjuk van, mint nekem. Nekem személy szerint nem tartozik a kedvenc blogjaim közé azoké a magyarok közül, akik ott vannak a "krémben", mert valahogy azt érzem az írásukból, hogy ők ezt éreztetik is másokkal, hogy ők "nem ezen a szinten vannak" és ez nekem nagyon ellenszenves. Annak ellenére, hogy szuper outfitet vagy jó sminket tesznek fel szép képekkel. Ez nem elég.Amúgy sem verseny ez. Egyszerűen azt olvassa az ember szívesen, akit szimpatikusnak talál valamiért. :)

samelike írta...

Nagyon jó kis bejegyzés volt, sok mindennel egyet is értek! Én mindig úgy választok kedvenc blogot, hogy az embert nézem aki írja- ha szimpatikus és mondjuk jó arc akkor az ő bejegyzéseit szívesen is olvasom, bár meg kell mondjam hogy kevés olyan beauty blog van ami ellenszenves lenne nekem. Engem mindig is hidegen hagyott, hogy ki és mit vesz kap stb, egyszerűen nem érdekel. De egy jó érdekes bejegyzés, egy szuper termékről ha még nem is tudom megvenni mindig odavonz. Szeretem a sminkeket, a személyes bejegyzéseket, szép lakkokat. Az én kedvenceim között vannak régi öregek, sok követővel rendelkezők, és fiatal/kevés követős blogok is; én sokszor gondolom azt, hogy több figyelmet kellene kapniuk pl: djkaty, christine, maria.
Külföldi blogok közül a lengyel, osztrák és német blogok a kedvenceim, elég sok csajt olvasok. Ők is csak emberek, ezt senki ne felejtse el ;)
Ha a saját blogom kéne jellemezni, akkor bőven van még hova fejlődnöm érződik hogy zárkózott vagyok és a sminkelésben is van még mit tanulnom. Élvezem a blogolást, szeretek rajta agyalni, szeretek új dolgok után kutatni, szeretem az olvasóim, szeretem egyszerűen csinálni. Szerintem ez a fontos! :)

djkaty írta...

Ó, el sem hiszed, mennyire jól esik, amit írtál! Egyébként pedig az utolsó két sor a legfontosabb, az a lényeg, hogy szeretjük csinálni, és hogy jó kis dinamikus közösség alakult ki. :-)

Kriszti írta...

Nem értettem teljesen az első pontnál a neves újságok részt, hogy magyarra vagy külföldire gondolsz?

A kérdésre, hogy "miért" nem tesznek bele újságokba magyar bloggerinákat szerintem elég egyszerű a válasz: valljuk be, azért nem túl sok olyan magyar blog van, amely megüti a szintet a divatbloggerek terén, persze van, nekem is vannak kedvenceim, de szinte az egyik kezemen megtudnám számolni hány.
A beauty-bloggerekkel kapcsolatban is szerintem egyszerű a válasz: van legalább több száz blog, a legtöbb 100-200 követővel, akik kb. ugyanarról írnak, a legtöbb pedig úgyis abba fogja hagyni, csak idő kérdése. Ha pedig valakit érdekel egy termék szerintem előbb nézi meg krémmánián, ott egy helyen van vagy 20+vélemény, sokkal egyszerűbb, mint keresgetni külön-külön véleményeket a neten.

Ezekkel nem azt akarom mondani, hogy teljesen felesleges blogolni,mert ha az ember szereti, akkor szerintem hobbinak tökéletes! :) Ha viszont a haszon részt nézzük, a legtöbbünk úgysem fog többet látni belőle, mint pár webshopos együttműködés álltal biztosított darabot. :)

hajnoca3 írta...

Örülök a sok reakciónak lányok, mert szeretem ha interaktív az olvasóközönség, így tudjuk ki mit is gondol egy egy dologról!

Linkelni meg nyugodtan szabad akármikor, tegyétek be nyugodtan a blogotok címét, nem haragszom meg érte, legalább ha valamelyik elkerülte volna a figyelmemet, akkor így rálelek :)

Az első pontban arra gondoltam, hogy a magyar fashion és egyéb női magazinokba(olyanokba amiknek van külföldi változata is, több országban) miért a külföldi bloggerinákat nyomatják orrba szájba? Mikor rengeteg magyar blogot bele lehetne tenni, ugyanis divat lett az újságok körében erről írni, és tényleg jobban el lehet valamit így adni... pl engem is jobban meggyőz, ha egy olyan lány ír valamiről, aki velem egykorú kb, hús-vér nő, akár a barátnőm is lehetne, nem pedig egy megrendezett reklám alapján kell eldöntenem, hogy ez a cucc jó vagy nem. Pl mekkora botrányok voltak anno a szempillaspirál reklámok miatt, hiszen kamu az egész, tele 3d-s meg egyéb műszempillákkal, aztán az ember itthon felkeni a szemére a festéket és ugyan nem lesz 10 cm-es dús lobonc a szemeim körül!

Eldöntöttem, hogy többször írok ilyen posztokat, igazából féltem, hogy negatívba fog ez átmenni, hogy leszólom az újságokat vagy ilyenek, de nyitott fülekre találtam bennetek, köszönöm!

hajnoca3 írta...

Elvileg sikerült kivennem a szóellenőrzést, majd ha mégis megjelenne szóljatok légyszi , akkor elrontottam valamit :)

Rami írta...

beállítások->bejegyzések ésmegjegyzések->Szóellenőrzés megjelenítése