2012. július 10., kedd

New Yorker-érdekességek egy belsős szemszögéből

Sziasztok!

Mint már írtam, rossz volt a laptopom, de tegnap végre visszakaptam, így gyakrabban fogok jelentkezni ismét, nem ekkora kihagyásokkal, és a sorsolásra is hamarosan sor kerül, még a héten, ígérem!!!!! ;)
A téma amint ígértem és érdekelt benneteket is, hogy hogyan is kell elképzelni egy ilyen bolt kulisszatitkait, milyen az ott dolgozók élete. Nos amivel kezdeném, rengeteg meló van mögötte.Senki soha nem gondolná, de tényleg őrült hajtás van. 11:15-kor kezdődik az én munkaidőm általában, beérek és bele is csapok a lecsóba. Mindis mást kell csinálni, van mikor raktárpakolás van, van mikor csipogózás, új árú leltározása-kicsomagolása, segítek a többieknek a kasszában vállfázni, vagy árazni, ez is olyan, hogy egy árazó tekerős szerkentyűvel történik, vagy piros matricással( akciós) vagy fehéressel, beállítod rajta a kódod, a dátumot, az árat , kb egy pisztolyra hasonlít, ,,lősz" vele és kiadja a matricát. Mindig minden árát leellenőrizzük. Mindennek különböző elnevezései vannak, pl a Fishbone fal az Fb sister, a négy ágú tartók a cakkok, a csipogó egyik fele az ufó, van sonkacsipesz és hasonlók. Ezeket nem mondják így előre el az embernek, magától jön rá vagy ráragad, velem az utóbbi történt végülis. Nagy szigor és összetartás kell, hogy minden flottul működjön, főleg mikor a leárazások idején amik most is futnak, csak úgy özönlik be a tömeg. Az emberek képesek bevinni egyszerre 15 bikinit...igen, és van mikor 4x fordulok mire sikerül kiürítenem egy fülkét( 4x4 fülke van a boltban- tehát sejthetitek mekkora meló), amit egy cakkra azaz négyágú gurulós tartóra teszünk, és a kijelölt fülkés hordja vissza a helyére őket, de semmit nem tehet rossz helyre, a rendrakáskor úgyis minden turpisság kiderül! Az Amisu márka nem egy könnyű eset. Rengeteg szinte megszólalásig ugyanolyan felső és ruha jellemzi, könnyű őket összekeverni, és akkor aztán bolyonghat az ember mire megtalálja a helyét. Ami érdekes, hogy rengeteg a boltátalakítás, így még nehezebb a fülkés dolga, hiszen nem a megjegyzett helyen lesz amit le akar tenni. Az emberek írtó disznó módokon vásárolnak. akkora kuplerájt képesek csinálni, hogy nem tudjátok elképzelni. Éppen rakodom az asztal egyik felén szépen sorban a rövidnadrágokat, a másik oldalon már túrja össze, nekem ehhez pl nem lenne képem. Trehányak, mindent mindenhova csak ledobnak, letépnek, otthagynak, lökdösődnek. A gyerekeiket szabadon engedik, akik tiporják a cuccokat..... vagy éppen az apa kezd el a kisgyerekkel BENT az üzletben labdázni, de olyan is volt már, hogy valaki ottfelejtett egy szatyrot, vizes fürdőruhával, törölközővel és félig megrágott rántotthússal :D Azért ez ütött, jót nevettem. Azóta sem kereste senki....



Én szeretem ezt a melót amúgy annak ellenére, hogy nehéz és fizikailag megviseli az embert. A kedvencem a csipogózás ami a vevőtéren egy csipogózó asztalnál folyik, veszélyes állatka a csipogó, igen mély szúrásokat tud ejteni az ember ujján! Amióta itt dolgozom( 4. hete) fogytam 2,45 kg-ot. Rengeteget gyaloglok, a lábaim szinte mindenhol sebesek, hólyagosak, nincs olyan cipő vagy papucs ami ne törné fel. Volt olyan is, hogy csak fájdalomcsillapító kenőcs bekenése és algopiryn bevétele után tudtam elaludni, annyira sajgott a sarkam. Egy óra szünetet kapunk, a munkaidőm 11:15-től- 20:15-ig tart. Kétszer fél órában jár a pihenő, amikor ehetsz és intézheted a dolgaid, de ha akarsz ki is mehetsz vásárolni más boltokba is akár. A kis helységünk nagyon jó, tiszta, mindenkinek van szekrénykéje, amit zárhat a kulcsával és a nyakba akasztóján visel amin a New Yorkeres Staff felirat díszeleg. A konyha szerű pihenő mindig tiszta, van mosogatógép, mosogató, mikró, hűtő fagyasztóval. Az asztalon mindig vannak magazinok, a mellékhelyiség mindig ragyog, mindig van papír és kéztörlő, továbbá folyékony szappan, illatosító. A villanyok automatikusak benne, és a szagelszívó is.

Aztán mikor lement szépen sorban mindenkinek a 2 szünete, 4 órától következik a rendrakás. Régen mindig a pasi részleget pakoltam, de újabban az akciós részleg és az FB sistert kapom, vagy én vagyok a fülkés míg mások pakolnak. Egy részen 3x átmegyünk kb zárásig, mert a 8-órai zárási idő előtt 1 perccel is képesek beesni vásárlók és hiába kérjük meg szépen , hogy siessen, mert kötelezően zárni kell a kasszát, ő még had próbáljon meg ezt meg azt
.

Beszéltem vevőkkel angolul is már, sok a külföldi, a pénztáron van ár ellenörző is ami azért nagyon nagy segítség. Szinte minden nap jön új árú, ritkán waren, ami másik üzletből érkező árút jelent. Van az üzleten belül is telefonhálózat, amin elérnek bennünket az irodából a feletteseink, akik szigorúak de rendesek. Igazából kell is ez, mert nagyon oda kell koncentrálni ahhoz, hogy minden simán menjen és ne kelljen ott túlórázni a pakolás miatt 9-ig. Engem elengednek előbb, mert úgy megy csak buszom és nem tudnék hazajönni.

Szóval ilyen ez a dolog, érdekes és nagyon más mint egy vásárlónak ha betér, és nem is sejtenétek mennyi meló van itt. A vállfák feje csak balra állhat, megvan mihez milyen vállva kötelező, hova kerülhet a csipogó ruhafajtákat megkülönböztetve, illetve a táblák felirata merre nézzen stb. Azóta akárkin felismerek bármilyen New Yorkeres darabot, de tényleg, szó szerint mindent! Ezekn pl nekem eddig fel sem tűntek, pedig most már nagyon fontosak.



Remélem tetszett nektek ez a kis összefoglaló, és várom a véleményeteket, hogy gondoltátok -e, hogy ez van az üzletek mögött:)

Puszi nektek: Hajni

7 megjegyzés:

mrs__kovacs írta...

Szerintem ez egyértelmű, mint minden üzletben, de azért remélem hozzászoksz hamar! :]
Én az első napomat még fodrász tanulóként végigálltam, aztán azt hittem meghalok, úgy fájt a lábam, mára meg már kb fel sem tűnik az se ha órákon át csak ácsorgok, meg lehet szokni szerintem. Azért remélem szeretni fogod a munkád :]

Unknown írta...

Ugye màs az élet a pult mask oldalàn?Ezentul te is màsképp fogs z vàsàrolni.

Névtelen írta...

Én nagyon sokat melóztam már eladóként és felszolgálóként is,azóta én is máshogy állok a dolgokhoz. Bár előtte sem tartoztam a bunkó kategóriába. A pasim sosem értette meg, hogy miért nem megyek be a boltba 10 perccel zárás előtt, hiszen nyitva van még 10 percig.. jah persze az oké, de valahogy szerintem mégis gáz. én is utáltam, hogy 9-ig voltunk nyitva és fél 10 kor még be akartak jönni. Vagy épp karácsonykor siettem volna haza, de még 2 órakor csomagoltatni akart egy pasi (hozzáteszem egyedül volt már az egész plázában szerintem mint vásárló :)
Én is de szívesen melóznék a new yorkerben, amúgy is imádom a :)

Unknown írta...

Én vendéglátósként pontosabban szakácsként azért volt már érdekes dolgok.Sajnos nagyon sok ember egyszerűen buta.Egyszer bejött egy emberke aki azt mondta ne sózzunk meg neki semmit,utána visszaküldte hogy ez mennyire sótlan....A másik kedvencem akik kikérték a tatárbeefsteket és megkérdezték miért nem sütöttük meg? Sajnos a világban sok a hülye,de mindig akadnak kellemes meglepetések.:)

hkorinna írta...

Én egy orvos-esztétika központban dolgoztam, ott is érdekes volt a másik oldalról nézni a dolgokat! Sajnos ott sem volt megállás napi 10 órában, volt, hogy még WC-re se tudtunk kimenni...

Bellala írta...

Én a veszprémi Tescoban voltam árellenőr, állandó éjszakában napi 8 és fél óra tömény talpalás keresztül-kasul az áruházon. Plusz kasszáztam is. Tényleg más a "túloldalról" a kereskedelem.

Névtelen írta...

Szia! azt meg lehet kérdezni, hogy mennyit keresel? csak mert én is eladó vagyok egy ruhaboltban, és ott elég rosszul fizetnek, szívesen váltanék.