2015. június 24., szerda

A paleolit étrend és én - 1# Az alapok

Sziasztok!

Pár bejegyzéssel lejjebb, már utalgattam rá és elmeséltem,hogy orvosi utasításra meg kellett reformálnom az étkezési szokásaimat, át kellett térnem a paleolit étrendre. Amit elsőként szeretnék elmesélni nektek, azok az étrend alapjai lesznek és a saját tapasztalataim és benyomásom egy hónap után, a későbbiekben pedig receptek és a megszokott ételeket pótló vagy helyettesítő alapanyagok, hozzávalók és tippek.



Az étrend alapja az, hogy azt együk, ami évezredekkel ezelőtt is létezett, ami annak idején az ősember számára is fellelhető volt a természetben, és fenn tudta magát vele tartani egészségesen, erősen és életre képesen. Ha belegondolunk, a sok cukor  nem természetes dolog, nem létezik fellelhető növekedő vagy kialakuló formában a természetben ( kivéve amik egyes dolgokban találhatóak de azt is ki kell nyerni valahogyan ugyebár pl.: gyümölcscukrok), így alapvetően a cukrokra és a rengeteg sok szénhidrátra nincs szüksége a szervezetnek, mint amekkora dózisban bevisszük. Nem könnyű megemésztenie a növényi olajokat sem, a tejet, a hüvelyeseket, így ezek sem ajánlottak. Tehát ebből következik, hogy

 Tilos enni:

-Cukrot
- Bárminemű tésztafélét amiben gabonaféléből készült liszt található
- Zöldségek közül kis mértékben a paradicsomot és paprikát ne nagyon
- Olajos magvak közül a földimogyorót
- Tejtermékek ( megengedhető a kemény sajt)
- Növényi olajok, transz zsírok, margarinok
- Hüvelyesek
- Rizs, krumpli
- ,,Mű ételek", gyorskaják, tésztafélék



Jön a kérdés mikor ezt elmesélem valakinek: ,,Jézusom, akkor Te mit ehetsz egyáltalán?"

Szabad enni:

- Húst, halat
- Zöldségeket
-Gyümölcsöket este 6-ig
- Sajtot ( néha csalok a túróval és tejcivel)
- Mandulát
- Gombát
- Tojást
- Pisztáciát, törökmogyorót,diót, gesztenyét, tökmagot stb. 

A lisztet mandula vagy kókuszliszttel lehet helyettesíteni, az olajat állati zsírral vagy kókuszolajjal, a tejet pedig mandulatejjel.

A Paleo nem = a vegetáriánussal:

Sokan azt hiszik, hogy akkor most ha a paleolit étrendről van szó, akkor csak zöldséget és gyümölcsöt lehet fogyasztani. Ez nagy tévedés. Ezek alapjai az étkezésnek, de nem csak ezeket lehet enni. Este 6 után pedig a  benne található cukrok miatt a gyümölcs sem ajánlott.

És most biztosan kérdezitek, hogy nehéz-e? Igen, az. Nem fogom azt mondani, hogy nem az és,hogy néha nem csúszik be 1-1 bűnözés, de az nem is baj, az orvosom is ezt mondta. Csak tudni kell tartani a mértéket és folytatni, nem egyre több csalást beiktatni a életbe. Például nem tudok lemondani a reggeli kapucsínómról, ezért néha nem vízzel főzöm, hanem ahogy régen, tejjel, de kétlem,hogy az a 1,5 dl tej tenné tönkre az egészet. Néha eszem túrót, mert édesség mániákus vagyok és egyszerűen még mindig jobb ha gyümölcs túrókrémet falok ( házi készítésűt) mint csokit vagy nyalókát.
Anyukám már kész művész, olyan gombás zöldségfasírtot készít, hogy a saláta körettel mellé megnyalom mind a tíz ujjamat is. Sok húst eszem, és megtaláltam a 0%-os kalóriatartalmú eritrint, ami a paleolit diétába is bele illeszthető. És mit tapasztaltam? Az édesség hiányzik a legjobban, de néha diabetikus lekvárt eszem még, a gyümölcsök mellé. A köretek és kenyérfélék nélkülözése a legrosszabb, és igen, megenném a  3 gombóc fagyit, vagy sütit, pizzát és hambit.. mert hidd el, kiéleződik a figyelmed és mindenki eszik körülötted, mindent ami eddig fel sem tűnt...

Folytatom ezt a sorozatot, jövök receptekkel is. Bármilyen kérdésetek van, írjátok meg bátran.

Puszi: Hajnitok





1 megjegyzés:

Barta Veronika írta...

Nekem szerencsére atom biztos a szervezetem, mindent kibír, amit adok neki. :D Nálam ahol elbukott ez a paleolit, az a tészta. Előző életemben tuti olasz lehettem, mert bármilyen tésztaételtől elönt az oxitocin. Plusz a reggeli kakaóm.. naa neeem, azt nem adom! Soha!