2013. július 12., péntek

Rozi Rovat- avagy tanuljunk sünül II.

Elérkezett az idő, amikor is random kis Rozi rovatunk folytatódik! Mesélek a sünitartásról, a legfontosabb észrevételeimről, az alapvető dolgokról és a süntartásról, hátha valakinek kedve támad egy kis csöpp sünihez!


bloghoz illő kép, a fotográfus szignója megtalálható a fotón!

Random információk:

- A sünik nem cipelnek a hátukon almát mint a mesékben és a köztudatban hiedelemként jelenlévő legendákban, sőt, nem is kifejezetten szeretik a gyümölcsöket.

- Kiskoruktól kezdve változatos táplálkozásra kell őket szoktatni, lehetőleg vitamint adni nekik, 3 havonta féregtelenítést végezni .

- Az afrikai süniknek kisebb és puhább a tüskéjük mint európai társuknak, súlyra is jóval szerényebbek és méreteikben is törpébbek.

- Fontos a rendszeres körömvágás.

- Ne adjunk nekik apró magvas gyümölcsöket, pl.: málna. Epret lehet, ha levágjuk a külső magvas részt, barackot hámozva, dinnyét magtalanítva kínálhatunk nekik a nagy melegben folyadékpótlás céljából.

- A nagy melegben ne irányítsuk rá a ventilátort mert megfázhat.

- A sünik násztánca egy érdekes folyamat. Alapvetően magányos lények, miután a párzás megtörtént a hím magára hagyja a nőstényt.

- Szülés után a nőstény nagyon gondosan nevelgeti a babáit, akiknek születésük pillanatában csupasz a 
testük. Csak pár óra múlva kezdenek el kinőni a tüskéik.

Rozika mostanában:




Imádom őt. A legédesebb sünlány a világon! Jó,azért elfogult vagyok persze, ilyen az ,,anyai" szeretet! Szeret kint futkorászni estefelé, jókat lakmározik, kint szaglászik, van mikor tiszta sárosan hozom be, mert magára keni még az utolsó fűszálat is szinte ha valami ismeretlen szaggal találkozik. Olyankor persze muszáj lemosnom róla a sarat, amit annyira nem díjaz, de már sokkal jobban kedveli a fürdőzéseket mint kisebb korában! Napközben alszik, éjjel pedig rágcsál, eszik, sokat fut a kerekében, de tényleg, rengeteget! Nem is gondolná az ember, hogy egy ilyen pöttöm kis lány ennyit tud rohanni :) 

Na, még mindig édes a kis bubim?

Ha sünit szeretnétek,ajánlok nektek egy szuper tenyészetet, az Erizo-t.


Itt a Fb elérhetőségük. Egy tüneményes házaspár, főleg Móni gondoskodik a sünökről, akik teljesen kezesbárányok, és jól táplált, egészséges egyedek! Az áraik is teljesek barátiak és mindig segítenek a kérdések megválaszolásában. Ha kérdésetek van írjátok meg bátran, vagy ha sünnézőbe mennétek is nézzetek be hozzájuk, jelenleg is csodaszép kissünjeik vannak! :)

Millió puszi: Hajnitok!  

4 megjegyzés:

mrs__kovacs írta...

Kis szépség :]

Andus írta...

Mi a hétvégén találtunk egyet, akkor jutottál az eszembe. :)
A kutya rendesen megugatta, meg nagyon kíváncsi volt rá, amit a sünike nem díjazott. Végül kesztyűt húztunk és elvittük egy biztonságosabb helyre. Reggel már nem volt ott, de aggódtunk érte, hogy vajon nem-e lett semmi baja, de úgy tűnik, csak a tüskéit mutatta meg a kutyának...:D
Nem tudtam, hogy magányos lények, de akkor feleslegesen túráztattam az agyam, mert tökre aggódtam, hogy "jaj szegénynek biztos volt családja, de ők kitudja hova tűntek, tuti együtt indultak útnak, de hogy a kutya betalálta, biztos lemaradt, jaj szegény, most miatta lett magányos". Rendesen túlbonyolítottam, látod..:D
Régen volt egy kis versike,amit nagyon szerettem, sokat is olvastam, meg imádtam megtanulni, Sün Balázs a főszereplője, meg talán a cím is, nagyon szerettem (így a sün témához kapcsolódva :D).

hajnoca3 írta...

Köszöni szépen ;)

hajnoca3 írta...

Hát ez nagyon aranyos volt :)) Bizony, ne szomorkodj, ők magányos lények. Párzás után ki-ki megy a maga útjára, az anya fészket épít és neveli a kicsinyeit míg elég nagyok nem lesznek az elváláshoz.. aztán az élet körforgása indul elölről. Amúgy a hímek sok-sok km-t is megtesznek a nőstényekért, és órákig képesek nekik udvarolni, ami úgy néz ki, hogy futkosnak körülötte, hozzádörgölőznek, a nőstény kéreti magát, és egyszer beadja a derekát :) A sünbalázsra énis emlékszeeeeem :D